Banner foto: Pelka Photo

Niet iedereen weet dat je in Nederland als beginnend surfer eigenlijk heel goed kan leren surfen. De Noordzee produceert bijna nooit, behalve op enkele uitzonderlijke dagen, de grote en heftige barrels uit de internationale surffilms die we zo vaak voorbij zien komen. De Hollandse golven zijn vaak wat vriendelijker, niet zo hol en laten het toe om een rustige ‘take off’ te maken. Vandaar dat leren surfen in Nederland heel toegankelijk is.

Het blijft belangrijk om de basistechnieken van het golfsurfen goed te leren, zoals het peddelen en het opspringen. Maar er komt meer bij kijken dan alleen even opstaan op een surfplank, want veiligheid en kennis van de zee zijn ook twee aspecten van belang; hoe ga je om met de stromingen van de zee? En hoe bescherm je jezelf wanneer je van je plank af valt? Fijn om te weten dat dit altijd een standaard onderdeel is van een surfles.

In het voorjaar begint het land en de zee aardig op te warmen, en in de zomer kan er in Nederland gewoon in een dun wetsuit (3/2 mm) gesurft worden. De meeste beginners starten dan ook rond deze periode met hun eerste lessen. Het eerste ritje op een golf is magisch mooi, de meeste surfers zijn meteen verslaafd aan het gevoel, waardoor ze nooit meer zullen stoppen met surfen. En dat betekent dat steeds meer mensen er voor kiezen om ook in de winter door te gaan met surfen! In Nederland moet je daarvoor wel een echte bikkel zijn, want de temperaturen dalen aanzienlijk. Gelukkig is er altijd een dik wetsuit (van 5/4 mm of meer) dat je kan beschermen tegen de kou!

Leren surfen in Nederland kan op verschillende plekken langs de kust. Dreams Surfschool is gelegen in het Westland, in het kleine vissersdorpje Ter Heijde aan zee. Daar geven wij al jaren lang surfles aan beginners, gevorderden, opkomende talenten, maar ook aan volwassenen die graag hun opgedane technieken eens willen bijschaven. Van jong tot oud, iedereen heeft super veel lol met de ervaring die ze opdoen op een surfplank in de Noordzee. De meeste volwassenen beginnen met een groepsles surfen, waarbij je in een klein groepje van maximaal zes personen de beginselen van het golfsurfen leert. Enthousiastelingen die het golfsurfen graag sneller onder knie willen hebben, kunnen ook een meerdere dagen achter elkaar les krijgen, met een 3- of 5-daagse cursus.

Nadat de eerste surflessen gevolgd zijn, worden de eerste surfplanken en wetsuits vaak snel aangeschaft. Niemand kan dan nog wachten om lekker het water op te gaan en te genieten van onze fijne Noordzee. Zo zie je maar dat leren surfen in Nederland echt wel mogelijk is!

See you out there!

Bij Dreams Surfschool kun je leren surfen in Nederland Bij Dreams Surfschool kun je leren surfen in Nederland Bij Dreams Surfschool kun je leren surfen in Nederland