Misschien ben je hem ooit wel eens tegen gekomen op Social Media, de groots Kelly Slater fan en Dreams teamrider; Erik Ringelberg is namelijk een fervent gebruiker. Het internet surft hij dagelijks af. Niet alleen volgt hij daar zijn online yoga cursus, maar blijkt het internet ook een bron voor zijn surftechniek. Watch and learn kids!

 

Hoe ben je met surfen in aanraking gekomen? 

“Ik ben begonnen met surfen toen ik 12 á 13 jaar oud was. Erik Stoopman was degene die mij heeft leren surfen, althans hij was de eerste persoon die mij met een board het water in gooide. Nu breng ik ongeveer 10 uur per week door in het water, dit is wel afhankelijk van de golven. Daarnaast spendeer ik natuurlijk nog de nodige uren aan de forecast checken, reisjes boeken en lessen geven.”

Waarom niet op voetbal?

“Ik heb op voetbal gezeten en was redelijk fanatiek. Nu ben ik nog steeds een voetballiefhebber, ik hou van een balletje trappen en natuurlijk kijk ik sowieso alle wedstrijden van Feyenoord! Die overigens dit jaar kampioen gaan worden!”

Surf je nog steeds met de vrienden van toen?

“Ja, eigenlijk wel. Op Hoek van Holland begon ik met surfen samen met gasten zoals Kaspar Hamminga, Erik Stoopman, Tim Padmos, Roy Harlaar, etc. We hadden een hele kliek die elke dag in het water lag. Tegenwoordig surf ik nog steeds met die gasten, weliswaar minder dan vroeger.”

Hoe heeft surfen je leven beïnvloed?

“Op twee manieren, enerzijds positief maar ook negatief. Positief: het heeft mij naar veel mooie plekken op de wereld gebracht. Negatief: alle uurtjes die gespijbeld zijn op school om golven te missen eisten toch wel z’n tol, vandaar dat ik een iets langere schoolcarrière heb.”

Is er een surfer in de wereld die jou inspireert?

“Uhm… heel cliché misschien, maar ik heb liefde voor Kelly Slater. Op die leeftijd, op wereld niveau mee draaien, is niet menselijk. Verder is Kelly ook echt goed bezig als entrepreneur; Wavepools, Outerkown, boards, noem het maar op. Ook zet hij zich in voor tal van goede projecten. Dit alles bij elkaar vind ik inspirerend.”

Wat is je plan voor de komende 2 jaren?

“Sowieso veel blijven surfen! De prioriteit ligt bij het afmaken van mijn HBO studie Sport Management. Daarnaast zijn Kaspar en ik bezig met een project waar we op dit moment nog niet veel over kunnen loslaten, maar Stay Tuned! Daarnaast blijf ik de jongere generatie ondersteunen als coach van het Surftopsportteam. Het blijft echt sick om de jonge kids te zien rippen en te zien groeien als surfers. Als laatste wil ik ook nog graag reizen. Een paar maandjes Indo staat in de komende twee jaar zeker op de planning!”

Wat zou je voor advies meegeven aan beginnende surfers?

“Surf zo veel mogelijk. Elke sessie dat je in het water ligt, leer je weer wat bij! Surf met surfers die beter zijn dan jou, zo kan je je niveau optrekken. Als laatste, struin heel het internet af naar surf filmpjes en kijk naar de technieken die ze gebruiken!”