Nooit te oud om te leren surfen!

“Surfen? Nee joh, daar ben ik toch veel te oud voor?”

Ja ik hoor het je al denken, ik ben toch echt veel te oud om te leren surfen? Dat is toch voor jonkies?

Nee. Niet dus.

Het bewijs is er. Nog niet zo heel lang geleden was er met vaderdag een vader, met zijn zoon en zíjn vader op surfles. En ja hoor, het grootste kind had de meeste lol. Wat is het heerlijk om weer even kind te zijn. Want dat spelen in de golven, dat is echt ge-wel-dig.

Vader surf

Je hoeft niet meteen te staan. Je hoeft niet super fit te zijn. Of super slank. Of fanatiek. Het gaat erom dat je er lol in hebt. 

De adrenaline kick die je hebt als je met de golven mee naar de kant geduwd wordt, staand, zittend, ja zelfs liggend op een surfboard… het is echt iets waar je een instant- geluks-moment van krijgt. En hoe moe je armen ook zijn, je wil dit nog een keer doen. 

Makkelijk dan? Nee, surfen is niet makkelijk. Het is wat mij betreft de lastigste boardsport om te leren. 

Maar waarom is het dan wél leuk? Kijk dat is een goede vraag. 

Surfen zorgt ervoor dat je in het moment bent. Iets wat momenteel wel belangrijker lijkt te zijn dan ooit tevoren. Je telefoon en laptop kunnen niet mee de zee in. Je moet er met je koppie bij zijn. Ik zeg vaak: als je de niet op de golven let, dan pakt de golf jou, in plaats van dat jij de golf pakt. En zo is het echt. Zodra je niet oplet lig je in eens ondersteboven in het schuim. Heel grappig voor iedereen met wie je in het water ligt op dat moment. Dat wel, maar niet helemaal de bedoeling.

Surfen is ook altijd anders. De golven zijn iedere dag anders, ze zijn zelfs op verschillende momenten van de dag anders. Dit heeft met getijde en golf richting te maken. En nog veel andere factoren, maar daar kan ik nog wel een verhaal over schrijven. Dit zorgt ervoor dat je alert blijft, dat de uitdaging blijft. 

Met verschillende boards, zelfs vinnen (fins) kun je op dezelfde surfcondities een andere surf beleving hebben. Zo kun je jezelf uitdagen, of als je de verkeerde keuze maakt (te groot of te klein surfboard voor de golven die er zijn op dat moment) ook in de weg zitten.

De sport is niet leeftijdsgebonden. Ja, een zwemdiploma of twee zijn nodig om veilig de zee in te gaan. Maar verder, maakt het eigenlijk niet uit. Leeftijd of ervaring met surfen heeft niet altijd invloed op je prestaties, kinderen leren vaak sneller dan volwassenen en kunnen in een jaar tijd meer leren dan een ander. Weinig aan te doen helaas.

En tot slot, je bent zelf niet iedere dag hetzelfde. Dit geldt voor alle sporten natuurlijk. De ene dag ben je flexibeler, frisser of snipverkouden dan de andere.

Ik hoop dat ik je overtuigd heb en je eens een poging waagt. Wees gewaarschuwd: surfen is verslavend leuk.

Wij zijn ook niet verantwoordelijk voor een omslag in levensstijl en vakantieplannen. 🙂

Geschreven door: Suus (begon met 28 jaar met surfen)

Vader en dochter surfen samen