Dreams rider Erik Stoopman (24 jaar), lijkt soms even van de aardbodem verdwenen. Maar niets is minder waar, want in het geheim werkt hij aan zijn volwassenheid in het kustplaatsje Hourtin (Frankrijk), waar zijn Franse liefje vandaan komt.

Hoe ben je met surfen in aanraking gekomen?
“Ik ben op jonge leeftijd begonnen met skateboarden bij Dreams, dat toen nog in Naaldwijk zat. Op tien-jarige leeftijd kwam ik er achter dat surfen bestond. Ik nam toen ook meteen mijn eerste surfles bij René en Froukje Dekker. Eerst wat technieken oefenen in het zwembad, om deze later uit te proberen in de Noordzee op echte golven”.

Waarom niet op voetbal?
“Die vraag stel ik me zelf ook nog steeds. Een potje Tienen of een partijtje voetbal vind ik nog steeds geweldig. Maar serieus voetballen bij een vereniging is niet mogelijk voor surfers. Stel je voor: er zijn golven op de zaterdag en het hele elftal komt niet opdagen voor de wedstrijd, haha”.

Hoe ben je in Frankrijk terecht gekomen?
“Later ben ik voor de familie Dekker gaan werken in Frankrijk op het surfcamp dat ze daar toen hadden. Na twee seizoenen was het helaas afgelopen met het camp. Ik ben wel blijven hangen in het land van de stokbrooden en goede wijnen. Ik werk namelijk in de zomermaanden voor een surfschool in Hourtin. Hier heb ik ook een Française ontmoet, waar ik nog steeds gelukkig mee samen ben! Dus tijd om m zelf te gaan vestigen in Frankrijk. Goede golven, lekker weer en het Franse zomer seizoen maken dit niet al te moeilijk voor mij”.

Stiekem niet toch een beetje heimwee?
“Ja, soms mis ik Nederland wel. De slechte Hollandse sessies in de kou met je beste vrienden is toch wel waar surfen om draait. Plezier hebben in en uit het water met elkaar. Het mooiste aan deze sport is het vertellen hoe de golven waren aan degene die de sessie gemist heeft. Er werd alleen nooit de waarheid vertelt, misschien een enkele keer.

Wat is je plan voor de komende 2 jaren?
“In twee jaar tijd hoop ik wel wat volwassener te zijn dan nu. Dat zou een hoop stress bij mijn vriendin en ouders schelen. Tijd om hier aan te werken is moeilijk te vinden tussen de vele surf sessies, partijtjes, reizen en uitrusten door. Maar… er is hoop! Op korte termijn wil ik een restaurant openen. Ik vind het mooi om met seizoensproducten te werken. Zo kun je de gasten in de sfeer van het seizoen brengen en tegelijk kennis laten maken met de verschillende groentes, bloemen en kruiden die er in deze tijd van het jaar groeien”.

Wat zou je voor advies meegeven aan beginnende surfers?
“Voor de beginnende surfer zou ik willen meegeven dat als de voorspellingen er goed uitzien, je voorbereidt moet zijn op een teleurstelling. Perfectie zal je nooit vinden. Geniet daarom van iedere sessie die je surft en haal het maximale hier uit”.